כף הרגל, כאזור החשוף ללחות שעות ארוכות ביום - רגישה להתפתחות זיהום פטרייתי הנפוץ בקרב רבים מהאוכלוסייה. זיהום זה מכונה פטרת ציפורניים והוא פוגע בקרטין - החלק הקשה של הציפורן. בתחילה, הפטרת מפציעה כנקודה לבנה קטנה או כנקודה צהובה, בהמשך היא מתפשטת מתחת לציפורן עד לעומקה מה שגורם לציפורן לשנות ממראה הרגיל, לאבד צורה ולהתעוות. למעשה, פטרת ציפורניים פוגעת בעיקר בכף הרגל אף עלולה להיות שכיחה גם בכף היד. איך נזהה פטריה קלה בציפורן? המדריך המלא.
סימני הזיהוי והטיפול פטריה בציפורן
בשלב ראשון נוכל לזהות סימנים מובהקים לכך שמתחת לפני השטח חיה ומתפתחת פטריה בציפורן שלנו: לאחר הופעת נקודה קטנה, הפטריה מתפשטת מה שמתבטא בציפורן עכורה שמאבדת את הברק הטבעי ושינוי של צבע הציפורן. נציין כי הציפורן עשויה לשנות צבע לצבע לבן, שחור, חום או צהוב על פני הגוון הורדרד-שקוף הטבעי.
זהו תהליך ההתפתחות של פטריה בציפורן כאשר לפי חומרת המצב נוכל לזהות סימנים מזהים עד לעיוות של הציפורן ואף ניתוק מהמצע שלה.
למעשה, פטרת בציפורן לא אמורה להכאיב, אלא אם כן לא מטפלים בה כלל. לפי חומרת הזיהום - עשויים הסימנים להעלות הילוך. ניתן לפגוש באחד או בכמה מהסימנים הבאים:
- הגבהה של הציפורן מהעור.
- שינויים ועיוותי מבנה בציפורן.
- התפוררות מתחת לפני הציפורן.
- הרס ונזק לציפורן כולל התנתקות מהעור מתחת לציפורן.
- התפתחות סימנים קשקשיים בצבע לבן על הציפורן בחלקה העליון.
פשוט יותר לטפל בפטרת ציפורניים קלה, מאשר כשהמצב מחמיר, לכן מומלץ להתחיל בטיפול ביתי ובמידה והוא לא אפקטיבי דיו - לעבור לטיפול אינטנסיבי יותר בליווי של רופא עור.
טיפול פטריה בציפורן - מי בסיכון?
פטרת ציפורניים קלה או חמורה נגרמת כתוצאה מחדירת דרמטופיטים לציפורן. פטריות אלו הן יצורים זעירים שמתפתחים בסביבה חמימה ולחה. הפטריות חודרות פנימה לעור דרך פצעים פעורים, סדקים זעירים ואף במרווחים שבין העור לציפורניים. בנוסף, פטריה בציפורן עלולה להתפתח על ידי חדירה של קנדידה ועובשים לציפורן. להלן מספר גורמים להתפתחות פטרת ציפורניים:
הולכים יחפים במלתחה ציבורית או בבריכה? אנו ממליצים לכם להימנע מכך משום שחשיפה כזו עשויה לגרום לפטריה בציפורן. שימו לב שגם נעליים סגורות לאורך שעות ארוכות עלולות לגרום להתפתחות הפטריה.
שומרים על היגיינה מירבית באזור כף הרגל? היגיינה לקויה עשויה לגרום להתפתחות פטרייתית בציפורן. הקפידו על רחצה יומיומית של כפות הרגליים במים חמים ובסבון.
עישון מהווה גורם להתפתחות פטריה בכף הרגל.
הנוטלים קורטיקוסטרואידים חשופים יותר ללקות בתופעה.
יש הסובלים מנטייה גנטית לפיתוח פטרת ציפורניים.
לעיתים מתפתחת פטרייה זיהומית גם ללא סיבה ידועה.
הסובלים מפסוריאזיס, מערכת חיסון חלשה, סוכרת מחלות המשפיעות על מערכת זרימת הדם וכן במצב כללי בריאותי בלתי שפיר - קיים סיכון גבוה ללקות בתופעת הזיהום הפטרייתי.
חשיפה מוגברת לעבודה עם הידיים בסביבה חמימה ולחה (שטיפת כלים בתדירות גבוהה, התעסקות במוצרים הקשורים בסוכר או שימוש בלתי מאוזן בחומרי ניקוי עלולים לגרום להיווצרות זיהום פטרייתי על ציפורני כף היד.
למה חשוב לטפל בתופעה של פטרת ציפורניים קלה?
פטרת ציפורניים בראש ובראשונה גורמת למראה בלתי אסתטי של הציפורן. בנוסף לכך, כשהזיהום בשלב מתקדם יותר גורם גם לאי נוחות ואף לכאב. בנוסף, כאשר קיימת
פטרת ציפורניים קלה - דרכי ההתמודדות
בשלב בו מדובר בפטרת ציפורניים קלה, חשוב מאוד למנוע את התפשטות הזיהום. אבחון וטיפול בשלבי הפטרייה הראשוניים יגרמו לסיכויים גבוהים יותר לטיפול אפקטיבי עד לריפוי מלא. הטיפולים בפטרת הציפורן כוללים טיפולים מקומיים, טיפולים תרופתיים וכן טיפול בלייזר או ניתוח.
אבחון וטיפול בפטרת ציפורניים קלה - סיכום
קיימת משמעות רבה לאבחון מוקדם ככל האפשר של פטריה בציפורן. עקבו אחר הציפורניים שלכם ובכל מקרה של סימן חשוד, התייעצו עם רופא עור. הקפידו על היגיינה ואוורור כפות הרגליים והידיים ככל האפשר וטפלו בהקדם האפשרי בתופעה כדי שלא תתפשט ותסתבך. העדיפו בתחילה טיפול מקומי ובמידה ולא פועל נסו טיפול תרופתי, לייזר או ניתוח. בכל מקרה - הימנעו מחשיפה ממושכת של כף הרגל לחום וללחות.