מהו הליסטרין? ואיך עוזר לפטרת הציפורניים
הליסטרין היא בעצם תקרחת מי-פה אנטיפסטית, עליה ימליצו רופאי השיניים כטיפול משלים לצחצוח השיניים השגרתי. היא נקראת בשפה היום יומית שלנו "מי פה" - מוצר הנמכר בכל רשתות הפארם ובתי המרקחת. הליסטרין מכיל בעיקר שמנים אתריים דוגמת המנטול, התימול והאקליפטול. בנוסף, מכיל הליסטרין אלכוהול. לתרכובת הזו, אותה אתם מגרגרים פעם או פעמיים ביום, יש תכונות אנטי-מקרוביאליות. אלו עוזרות לחיטוי וניטרול החיידקים הנמצאים בחלל הפה. בכך הוא נשמר נקי וללא זיהומים שיכולים להתפתח ולגרום לנזקים רציניים.
טיפול בפטרת הציפורניים בליסטרין
בשנים האחרונות, קבוצות מסוימות בדקו את ההשפעות של התרכובת ממנה מיוצר הליסטרין על פטרת הציפורניים. הם האמינו שהשמנים האתריים מהם עשוי הליסטרין יכולים לעכב, למנוע ולחטא את האזורים הפטרייתיים בציפורניים. כך, בעזרת תכשיר פשוט יחסית, הם מאמינים גם כיום כי ניתן לטפל ולרפאות את הפטרת.יעילות השימוש בליסטרין לפטרת הציפורניים
כעת נציג בפניכם את המידע שקיים לעולם הרפואה הקונבנציונאלית אודות ההשפעה של טיפול בפטרת הציפורניים באמצעות הליסטרין.תוצאות של מחקרים מדעיים על טיפול בפטריה בציפורן בליסטרין
אין כיום מידע מסודר ומלא אודות היעילות הישירה של טיפול בליסטרין. נערכו מחקרים אודות ההשפעה האנטי-פטרייתית של הליסטרין. אך מרביתם עסקו בהשפעה של לקיחת הליסטרין דרך הפה ובהשפעותיו על אזור הפה והחניכיים. שבמישור זה, אין הוכחות וראיות המגובות בניסויים ומחקרים מדעיים אודות יעילות הטיפול בפטרת באמצעות ליסטרין.עדויות פרטניות ועצמאיות על טיפול בליסטרין לפטרת הציפורניים
לא לכל תרופה לא קונבנציונאלית יש תיעוד מחקרי. ולמרות זאת, רבות מהתרופות הביתיות ידועות בקרב ההמון כמסייעות בשיפור מצב רפואי מסוים. זאת בשל עדויות הטוענות שהן באמת עזרו למשתמשים. כמו כן, כיום ישנן עדויות רבות, של אלו הטוענים כי אכן הליסטרין סייע להם בריפוי הפטרת. עדויות אלו ניתן למצוא ברחבי האינטרנט ובעוד מאמרים אודות תרופות ביתיות.
יש לזכור, כאשר אתם בוחנים את העדויות הללו, כי קיים אפקט "פלצבו". יתכן כי עצם נטילת כל תרופה, גם אם אין לה גיבוי מדעי כלל, מסייעת בצורה סטטיסטית לנוטל אותה. תופעה זו היא תופעה עם בסיס מדעי מוכח. זאת בניגוד לדיווחים אודות השפעות הליסטרין על הטיפול בפטרת לדוגמה.
חוות דעת של מומחים בתחום פטרת הציפורניים
בדומה לתרופות לא קונבנציונלית אחרות לטיפול, קיימות בקרב המומחים כיום מגוון גישות ביחס לטיפול בליסטרין. מצד אחד, יהיו מומחים שיסברו כי הטיפול בליסטרין, לא רק שאינו מזיק - אלא גם מועיל. זאת כי אכן יש לאותם שמנים אתריים תכונות אנטי פיטרייטיות. אלו יכולות לקדם את הריפוי של מצבים לא קשים מדי של פטרת הציפורניים.אך מנגד, יהיו מומחים רבים שיטענו כי ההשפעה של הליסטרין על פטרת הציפורניים זניחה ביותר. בנוסף יטענו כי היא לא מועילה יותר משטיפת הציפורניים בסבון פשוט. זאת כיוון שהליסטרין לא חודר בצורה מיטבית את מיטת הציפורן, המיקום אליו צריך להגיע חומר פעיל על מנת לקדם ריפוי. בנוסף הם מציינים את כלל הנתונים שהבאנו לעיל: אין כיום מאמרים רפואיים שתומכים בצורה חד משמעית או אפילו ברמה מספקת בקשר הישיר בין שימוש בליסטרין לבין ריפוי של פטרת הציפורניים.
השימוש בליסטרין כיום
קיימים כיום בשוק התרופות מספר מוצרים שהחומר הפעיל בהם הוא ליסטרין, ושמשווקים כתרופה נגד פטרת הציפורניים. ניתן למצוא לדוגמה לקים מיוחדים, תרסיסים ומשחות מיוחדות המבוססים על ליסטרין.
לסיכום
ליסטרין הוא תכשיר מצוין לטיפול ומניעה של פטריות וזיהומים בחלל הפה. עם זאת, יעילותו בטיפול בפטרת הציפורניים נותרה עד היום לא חד-משמעית. בנושא זה ישנן דעות לכאן ולכאן בעולם המדע והרפואה.